Momskoder i exportfilen

För att definiera moms i vissa affärssystem krävs momskoder synligt i en bokföringsfil.

För att definiera moms i vissa affärssystem krävs momskoder synligt i en bokföringsfil. Expense kan addera detta i befintliga format men också i funktionen "skapa ett eget exportformat"

Utifrån ert behov och vid generering av en bokföringsfil finner ni de olika exportformaten

• Gå till Administrera > Inställningar
  • Import och export

Följande format använder sig av momskoder (som kallas exportkod i programmet):

• Axapta3

• Economic

• Excel5

• Excel6

• SAP

• SAP8

• SAP10

• SAP12

Aktivera de Exportmomskoder ni skall tillämpa i kontoplan>moms och definiera de momskoder ni önskar tillämpa för de olika procentsatser ni har tillgängliga för momsavdrag.

I kontoplanen kopplar ni momskoden som ni har tillgängliga i Expense och vid bokföring av detta konto kommer denna Exportmomskod vara synlig i er bokföringsfil.

Definiera olika momsavdrag med olika momskoder

I ett scenario där en transaktion behöver bokföras emot olika momsavdrag kan det finnas behov att addera underkonton för att ni skall kunna se detta bokföringsfilen.

Detta scenario kan äga rum till exempel vid representation då ett sådant tillfälle kan innefatta förtäring av mat (12 % moms) samt alkohol (25%moms).

Ett konto som ni vet har ett behov när ni behöver specificera kring där olika procentsatser tillämpas kan ni addera ett underkonto.

Definiera på kontot kring om det avser måltid eller alkohol> koppla den momskod för respektive alternativ.

När ett inköp sedan delkonteras på dessa konton kommer exportmomskoden definieras utifrån dessa olika procentsatser och ni får ett korrekt bokfört inköp.

Läs gärna artikeln för mer info om ni har behov av ett helt eget exportformat för att kunna anpassa bokföringsfilen just till ert affärssystem Skapa eget exportformat