Expense Blog

Underlätta beräkningar av ingående moms med Expense

Skriven av Chris Mansson | 2024-sep-02 17:49:07

Moms och momsberäkningar kan ofta upplevas krångliga. Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Som företagare redovisar och betalar man moms. Momsen redovisar man till Skatteverket och antingen ska ni betala eller få tillbaka momspengar.

Utgående & ingående moms

Ni som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska oftast ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms. Momsen är varken en intäkt eller kostnad i er verksamhet, utan en skatt som ni tar ut av kunden och redovisar till Skatteverket.

När man sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms.

Det finns många företagare som tycker att moms och momsberäkning är svårt. Dock är det ett måste att ha grepp om det om man driver en verksamhet, eftersom moms ska redovisas till skatteverket.

Omvänd betalningsskyldighet (omvänd moms)

Omvänd skatteskyldighet eller när momsrapporteringen blir den omvända för den utgående momsen gäller inom en rad sektorer inom Sverige som exempelvis byggsektorn. Byggverksamhet är en momspliktig verksamhet, men det är ingen moms på försäljning av fastigheter. Man måste alltså ta upp omvänd moms i bokföring även om momsen är fiktiv.

Hur hanterar man ingående moms i bokföringen?

Som företag måste man redovisa all moms, både utgående och ingående moms på konton för respektive typ av moms. Den utgående momsen redovisar man som skuld till Skatteverket, medan man bokför ingående moms som en fordran, alltså en debiterad ingående moms.

Det är viktigt att bokföra momsinbetalning rätt för att veta om du antingen kan få tillbaka moms eller om företaget måste betala till Skatteverket.

Momsen ska redovisas som månadsmoms (varje månad), kvartalsmoms (var tredje månad) eller årsmoms (en gång per år). När företag ska redovisa styrs av hur hög omsättning företaget har.

Underlätta ingående moms med Expense

För er som tycker att bokföring och momsberäkningar är svårt och tar mycket tid kan Expense digitala tjänst för kvitto- och utläggshantering var ett bra val. Expense möjligör en enklare hantering av företagskort och utlägg så att det är lätt att koppla kvittot till bokföringen.

Expense smarta kvittolösning fångar vad som är avdragsgillt, branschkoder, hur mycket moms som ska dras och ser till att alla transaktioner hamnar på rätt plats i bokföringen. Det blir helt enkelt mycket smidigare att beräkna moms när slutanvändaren kan kategorisera sitt utlägg eller kvitto automatiskt. Dessutom är Expense kompatibelt med alla ekonomi- och lönesystem.

Förenkla er redovisningsprocess

Förenkla er redovisningsprocess med Expense automatiska momsfunktioner. Om ni behöver dra av utländsk moms kan detta enkelt aktiveras, så att ni kan lägga till nödvändiga momskonton. Eller om er organisation inte är momsskyldiga finns det ett alternativ för att aktivera även denna inställning.För mer komplexa krav som exempelvis ändrade momssatser kan Expense skräddarsys till de procentsatser som ni vill lyfta momsen på.Genom att digitalisera er kvitton och optimera arbetsflöden effektiviserar Expense inte bara era processer utan automatiserar också er ekonomiavdelning genom att hantera moms direkt i plattformen.